_

Măsuri

pentru probleme

Cele 4 Zone Urbane Marginalizate se caracterizează în general ca fiind zone cu o populație aflată în risc de sărăcie sau excluziune socială, cu probleme la nivel de capital uman, ocuparea forței de muncă și locuire.
Problemele identificate în analiza diagnostic sunt organizate pe următoarele sectoare: infrastructură, spații publice urbane, mobilitate urbană și locuire, ocupare, educație, acces la servicii, comunitate și imagine publică.

Problema #1: (EDUCAȚIE): Deficiențe în accesul și calitatea educației

Locuitorii teritoriului reclamă lipsa infrastructurii adecvate în școli și grădinițe, inclusiv lipsa de spații educaționale moderne și spații deschise, deficitul de facilități sportive în școli, ceea ce poate afecta sănătatea și dezvoltarea fizică a elevilor, insuficiența materialelor didactice și a mobilierului adecvat în școli, ceea ce poate afecta calitatea procesului de învățare. Foarte mulți dintre copii persoanelor aflate în teritoriul SDL nu au un loc în unitățile educaționale aflate în apropriere, iar cei ce au copii înscriși la unitățile educaționale din interiorul SDL se plâng de prețul materialelor și de calitatea celor existente. Unitățile de învățământ existente necesită reabilitări, chiar și în contextul în care au mai fost făcute reabilitări și renovări energetice în ultimii 5 ani. În teritoriu există o lipsă a serviciilor educaționale de tipul before & after school, motiv ce contribuie la gradului crescut a locuitorilor fără ocupație, aceștia neavând o persoană cu care pot lăsa copii în grijă.

Măsuri

Măsurile pentru creșterea accesului la servicii educaționale sunt prevăzute de OS1 al SDL și includ: măsuri de întărire a capacității infrastructurii de învățământ pentru desfășurarea în condiții optime și eficiente a procesului educațional (infrastructura preșcolară/școlară, spații educaționale în aer liber, infrastructura sportivă, dotări, împreună cu furnizarea de servicii educaționale: after/ before school, activități extrașcolare, campanii conștientizare).

De asemenea, această problemă este abordată și în cadrul OS3, prin sprijinirea accesului persoanelor marginalizate, precum romii, la educație pentru ocupare.

Problema #2: (ACCES LA SERVICII): Izolarea Socială și Vulnerabilitatea Persoanelor în Etate și a Categoriilor Marginalizate

Accesul comunității marginalizate la serviciile este, în general, unul bun, cu câteva excepții (ex. persoane fără asigurare de sănătate sau care nu sunt înscrise la medicul de familie) care pot scădea calitatea vieții persoanelor în cauză. Principala problemă reclamată de persoanele din categorii vulnerabile se referă la lipsa veniturilor necesare pentru plata medicamentelor. În plus, ponderea semnificativă a persoanelor vârstnice conduce la identificarea unor servicii care să permită prevenirea intrării acestora în situații vulnerabile. În plus, pachetele minimale de servicii de sănătate pentru persoanele care nu sunt incluse în sistemul asigurărilor de sănătate nu sunt cunoscute.

Persoanele vulnerabile, inclusiv comunitățile de romi, se confruntă cu obstacole semnificative în accesarea serviciilor de sănătate, determinate de factori precum lipsa
informațiilor adecvate, barierele financiare, distanțele geografice și stigmatizarea socială.

Măsuri

Măsurile privind creșterea accesului membrilor comunităților marginalizate la servicii sunt prevăzute în OS2 al strategiei și constau în: dezvoltarea unui sistem de servicii sociale individualizate axat pe nevoile persoanelor dezavantajate (servicii sociale pentru copii, vârstnici și centre de zi) și derularea de campanii de informare privind accesului persoanelor din comunitățile defavorizate la servicii publice, în special sociale și de sănătate.

Problema #3 (OCUPARE): Sărăcia și Excluziunea Socială a Populației de Etnie Romă, cu Accent pe Tineri și Femei

În zonele urbane marginalizate din Sectorul 4, procentul persoanelor fără ocupație pe intervalul de vârstă 15 – 64 de ani este unul semnificativ. Aceeași situație se observă și în cazul tinerilor de 16 – 24 de ani care nu sunt încadrați în muncă și nici nu urmează o formă de educație sau formare. Nivelul de apreciere al locuitorilor cu privire la oportunitățile de găsire a unui loc de muncă este unul mediu. Principalul motiv invocat este legat de condițiile de lucru oferite erau foarte dificile, dar și lipsa accesului la informații referitor la oferte de muncă. În plus, șansele de a intra pe piața muncii scad din cauza nivelului scăzut de educație, a lipsei calificărilor și pe seama discriminării din partea angajatorilor. Astfel, programele de informare, consiliere, mediere și facilitare a angajării, în special în rândul populației de etnire romă sunt insuficiente iar
măsurile de sprijin existente sau insuficent promovate.

Măsuri

Măsurile pentru creșterea ocupării prin dezvoltarea resurselor umane și creșterea ratei de ocupare și, implicit, a veniturilor populației din comunitățile marginalizate, sunt prevăzute în OS3 al strategiei și includ măsuri de informare, conștientizare și consiliere în vederea integrării pe piața forței de muncă și pentru combaterea nediscriminării, precum și implementarea unor programe de informare și consiliere, inclusiv mediere și facilitarea angajării.

Problema #4: (COMUNITATE ȘI IMAGINE PUBLICĂ): Lipsa de coeziune la nivelul comunității și imaginea negativă a zonei

În interiorul teritoriului SDL au fost reclamate acte de vandalism, violență asupra persoanelor, furturi din locuințe, din mașini, desene și mâzgăleli pe fațadele blocurilor.
Astfel de fenomene conduc la formarea unei percepții generale negative asupra zonelor urbane marginalizate.

Măsuri

Măsurile posibile pentru atingerea OS4 al SDL au în vedere creștere a coeziunii la nivelul comunității, prin intervenții care implică ședințe publice periodice pentru consultarea comunității sau ateliere de lucru pentru a schimba atitudinea socială privind grupurile marginalizate, parteneriate cu mass – media etc.

Problema #5 (INFRASTRUCTURĂ): Infrastructura de bază mediu dezvoltată

Chiar dacă nu mai reprezintă o problemă majoră la nivel de teritoriu, infrastructura tehnico-edilitară este semnalată în continuare ca fiind o problemă, chiar dacă nu cu o frecvență semnificativă, problemele amintite fiind legate de accesul la utilități și de necesitatea extinderii iluminatului public, măsură care este asociată cu o mai mare siguranță la nivel de zonă. În ultimii 5 ani au fost realizate o serie de investiții care au vizat renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale. Nevoile de acces la infrastructura de bază identificate la nivelul comunităților marginalizate impun o serie de măsuri concentrate care conduc la atingerea OS5 al SDL și care vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare și de asigurare a utilităților: reabilitarea infrastructurii de asigurare a alimentării cu apă, canalizare, energie termică, electricitate, iluminat public.

Problema #6: (SPAȚII PUBLICE): Spații publice urbane insuficiente

Nevoia de spații publice urbane de calitate este semnalată în continuare, chiar dacă au fost realizate investiții în acest sens în ultimii ani. Principalele probleme semnalate sunt legate de existența gunoaielor stradale, dar și modalitatea deficitară în care se face colectarea selectivă a deșeurilor. De asemenea, sunt semnalate probleme privind spațiile verzi, aspectul general al zonei, aspectul și calitatea spațiilor verzi din jurul blocurilor și problema locurilor de joacă, respectiv a parcurilor pentru animalele de companie. Sunt semnalate și probleme legate de prezența câinilor vagabonzi (în special în ZUM 3 – 17,80%). Măsurile propuse pentru atingerea OS5 al strategiei pe sectorul spațiilor publice, vizează modernizarea infrastructurii și calității aferente spațiilor publice: aspectul zonei – managementul deșeurilor, spații de joacă, parcuri pentru animalele companie, responsabilizarea cetățenilor pentru păstrarea curățeniei în zonă și utilizarea corespunzătoare a infrastructurii și spațiului public.

Problema #7: (MOBILITATE URBANĂ): Mobilitate urbană congestionată

În privința mobilității, marea parte a străzilor din teritoriu sunt reabilitate, însă, există o serie de probleme legate de infrastructura adiacentă, locuitorii din teritoriu reclamând faptul că trotuarele și aleile sunt foarte înguste (în unele situații chiar ocupate cu mașini, forțând pietonii să meargă pe partea carosabilă, cu riscurile aferente) și într-o stare degradată. Pe lângă acestea, alte probleme reclamate sunt legate de traficul îngreunat, nevoia de creștere a siguranței pietonilor, poluarea aerului. Nevoile de îmbunătățire a mobilității identificate la nivelul comunităților marginalizate impun o serie de măsuri concentrate în vederea realizării OS5 al strategiei pe sectoarele ce vizează mobilitatea și locuirea, după cum urmează: îmbunătățirea mobilității urbane (măsuri de fluidizare a trafocului, reabilitatea infrastructurii rutiere și a celei adiacente – parcări, trotuare, alei pietonale).

Problema #8 (LOCUIRE): Condiții de locuire deficitare

În privința locuirii, una din principalele probleme comune cu care se confruntă teritoriul SDL este legată de locuințele supraaglomerate, fiind multe locuințe în care trăiesc până la 7-12 persoane (nu neapărat înrudite). O problemă comună și foarte frecvent semnalată o reprezintă starea blocurilor de locuințe, respectiv existența blocurilor nereabilitate și care necesită investiții pentru creșterea eficienței energetice. Nevoile de îmbunătățire a locuirii identificate la nivelul comunităților marginalizate impun o serie de măsuri concentrate în vederea realizării OS5 al strategiei pe sectorul de locuire, după cum urmează: reabilitarea infrastructurii de locuire (eficiență energetică clădiri rezidențiale, reabilitarea blocurilor).